© René Bosch

© René Bosch

Fotograaf, kunstenaar en docent René Bosch aan het woord over de nieuwe workshop Conceptuele Portretfotografie.

 

Afgelopen voorjaar startte de eerste editie van de nieuwe workshop Conceptuele Portretfotografie - studio van René Bosch. In deze workshop begeleidt René professionele fotografen bij het uitwerken van verschillende portretten in de studio, vanuit een fotografisch concept en binnen de persoonlijke visie. Thema, concept, directe en indirecte associatie tussen mens en object worden onderzocht en uitgewerkt. De workshop bestaat uit theorie (conceptueel portret - portretlicht), (thuis)opdrachten, lichtdemo's en oefeningen in de studio.

 

Om maar met de deur in huis te vallen, wat is in jouw woorden conceptuele fotografie?

Conceptuele Fotografie is een vertaling van een idee, een gedachte of een inzicht naar een fotografische afbeelding waar dat idee tot uiting komt. Dit kan heel persoonlijk zijn of een bepaald doel dienen zoals een redactionele of reclamefoto bijvoorbeeld. Een conceptuele foto is niet altijd een letterlijke vertaling van een idee of inzicht, maar een visuele vertaling die ook poëtisch kan zijn waarmee de kijker een ingang heeft tot het beeld waardoor de bedoelde boodschap overgebracht wordt.

 

Je werkt voor toonaangevende opdrachtgevers als studio/still fotograaf, waarin je vaak (mede) verantwoordelijk bent voor het concept. Daarnaast begeef je je op het autonome terrein. Als we het hebben over conceptuele portretfotografie, vanuit welke hoek benader je dan het werk? Als studiofotograaf, als (conceptueel) kunstenaar of als portretfotograaf?

De fundering onder mijn werk, opdracht of autonoom werk, is altijd de gedachte die ik over wil brengen. Het grote verschil tussen een portret en een still is dat een mens iets kan toevoegen en een ‘ding’ vrij statisch is, maar toch hetzelfde kan toevoegen, al werkt dat op een andere manier. Dingen bewegen niet uit zichzelf tenslotte. Ook dingen hebben vorm en verhouding, maar vragen iets meer handeling om een boodschap uit te dragen.

Het uitgangspunt in vrij werk of werk in opdracht is in feite gelijk al zit je natuurlijk wel gebonden aan een opgelegde boodschap wanneer het om werk in opdracht gaat. Als beeldmaker ben je dan meer conceptueel uitvoerend.

In de workshop Conceptuele Portretfotografie is het uitgangspunt om autonome concepten te ontwikkelen. De deelnemers gaan een dialoog aan met zichzelf en ontwikkelen persoonlijke concepten gedurende 5 workshop sessies.

 

Er komen in de workshop veel fotografen en kunstenaars voorbij die je gebruikt in jouw lessen als voorbeeld en inspiratie. Wie zijn jouw voorbeelden en waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik overal vandaan. Tentoonstellingen, fotografie, beeldende kunst, boeken, de media, maar het is belangrijk om naar een breed creatief spectrum te kijken vind ik, zoals journalistiek, koken, reizen, literatuur enz. Ik probeer een brede kijk op de wereld te hebben en die wereld bekijk ik het liefst met een zekere afstand, kritisch en observerend.

 

Je bent een gedreven docent. Wat motiveert jou in het lesgeven en wat verwacht je van jouw studenten?

Gemotiveerde studenten vind ik erg fijn om mee te werken. Dat krijgen ze ook van mij terug omdat ik veel kennis deel. In mijn werk als fotograaf ga ik all the way en als docent doe ik dat ook. Uit ervaring weet ik dat de makkelijke weg niet altijd de juiste is, maar anderzijds moet je het ook niet onnodig moeilijk maken. Balans vinden, onderzoekend zijn en de zaken van alle kanten bekijken en observeren is erg belangrijk. Ik maak op die fundering vaak intuïtief keuzes die er voor mij toe doen.

 

Welke skills zijn nodig om aan deze workshop mee te kunnen doen?

Naast solide ervaring in de studio, een onderzoekende instelling en een bereidheid om veel te organiseren voor elke workshopsessie zijn absolute noodzaak. Ook een open houding ten opzichte van jezelf, modellen en workshop en thuis opdrachten zijn van belang.

 

Wat kunnen deelnemers van jouw workshop verwachten?

Deelnemers leren door bij zichzelf naar binnen te kijken persoonlijke concepten te ontwikkelen en deze inzichten tijdens 5 workshopsessies en 4 thuisopdrachten te vertalen naar fotografische concepten. Het draait dan vaak om te ontdekken hoe dingen aan elkaar verbonden zijn.  Het aanbieden van wortels (theorie) en vleugels (creatie) is het uitgangspunt in deze workshopreeks.