Je bent met het Expert Programma 'Fotoboek: van beeld tot publicatie’ gestart en je bent volop in ontwikkeling en beweging om het boek te publiceren.

Wat wordt de titel van het fotoboek en welk verhaal vertel je?

De (voorlopige) titel van mijn boek is Foarby Nij Altoenae (the elsewhere world).

In ‘Foarby Nij Altoenae’ neem ik je mee naar een land voorbij het einde van de bewoonde wereld. Naar een stug gebied. Leeg en verlaten. Weerbarstig. En met oneindige vertes. Waar de stilte regeert. Een land dat niet wenst te behagen.

En toch, tóch wonen er nog een paar mensen …

‘Foarby Nij Altoenae’ combineert landschappen, portretten en stillevens tot een fotoserie over eigenzinnige mensen en hun verbondenheid met dit land. En tot een boek dat het karakter van het gebied in alles in zich heeft.

 

Wat was de aanleiding voor het maken van dit boek? Waarom wilde je dit boek maken?

In mijn werk als art director vertel ik al jaren verhalen van anderen. Als fotograaf wilde ik nu eens mijn eigen verhaal vertellen. Mijn grootouders woonden in dit gebied in het Noordwesten van Friesland. En hoewel ik er niet vandaan kom, ben ik er wel thuis. Daar moest ik een keer iets mee.

 

In welke fase ben je nu? Waar ligt op dit moment de focus?

Ik ben nog volop bezig met het maken van beeld. Het verhaal ontwikkelt zich ook nog steeds. Dat vind ik heel spannend. Ik begin dichtbij de essentie te komen. En ik ben begonnen met filmen. Om te ontdekken of dat iets gaat toevoegen. Moving pictures, dat werk. En geluid …

Daarnaast ben ik heel praktisch bezig met het voorbereiden van het boek zelf. Kopjes koffie drinken met designers, praten met collega fotografen die ervaring hebben in het maken van boeken, boekenbeurzen bezoeken. Maar ook verdiepen in het aanvragen van subsidie(s). Vorige week zat ik nog bij het Mondriaan Fonds.

 

Wat heb je tot nu toe bereikt en waar haal je de meeste voldoening uit?

Een van de belangrijkste dingen die ik tot nu toe heb bereikt, is het afwerpen van het laatste beetje schroom om tegen iedereen die het maar wil horen te vertellen dat ik ‘met een boek bezig ben’. Ingetogenheid en een afwachtende houding helpen bij het realiseren van dit project niet echt.

Ik haal, naast het maken van het beeld natuurlijk, erg veel voldoening uit spontane opmerkingen en adviezen van collega fotografen en designers. Ik zie elke keer niet alleen het boek maar ook het totale project een beetje beter worden. Groeien. ‘Landschappen met hier en daar een portret’ is toch een heel ander boek dan ‘… combineert portretten, landschappen en stillevens.’

Maar de mooiste opmerking kwam toch van Morad Bouchakour die mij helemaal herkende in de beelden. Dat gaf toch wel even vleugeltjes.

 

Wat vind je tot nu toe het meest uitdagend in het proces en aan het programma?

Het doorgaan, het volhouden. Het zijn deze woorden van Willem Poelstra die in mijn hoofd zijn blijven hangen. Zijn portret hangt aan de stellingkast in mijn werkruimte en elke dag kijkt Willem me van een afstandje streng aan. Dat ik het niet vergeet.

Het meest uitdagende aan het programma vind ik de verschillende presentaties en projectplannen die van je gevraagd worden. Het dwingt je om je gedachten te bepalen. Om hoofd- van bijzaken te scheiden en je verhaal terug te brengen tot een essentie die je in een paar zinnen aan iemand kan vertellen. Lastig maar o zo belangrijk.

 

Op welke manier heeft het Expert Programma bijgedragen?

Al vanaf de eerste les zit er veel goede energie en enthousiasme in onze groep. We zijn leergierig en ook bereid om opgedane kennis en ervaringen te delen met elkaar. In de lessen maar ook via mail of de app-groep. Daarnaast zijn we ook allemaal behoorlijk initiatiefrijk en dat werkt zeer motiverend want als iedereen al met designers heeft gesproken of bij De Monsterkamer is langs geweest dan kun jij natuurlijk niet achterblijven. De projecten waaraan we werken zijn divers dus leerzaam en boeiend om te volgen. Ik kom elke keer vol met nieuwe ideeën en energie thuis!