Je bent met het Expert Programma 'Fotoboek: van beeld tot publicatie’ gestart en je bent volop in ontwikkeling en beweging om het boek te publiceren.

Wat wordt de titel van het fotoboek en welk verhaal vertel je?

Mijn boek is een reis langs enkele van de personages van projecten die ik deed als documentaire filmmaker. Middels foto’s die ik nam tijdens het filmen, ontmoeten we mensen die leven in extreme armoede, sociale exclusie of onderdrukking. In het boek onderzoek ik mijn persoonlijke relatie tot dit werk. Concreet vraag ik me af waarom mijn eigen emotionele reactie op de soms heftige situaties waar ik in beland altijd uitgesteld wordt tot het moment dat ik weer in het vliegtuig naar huis zit. Het boek gaat dan ook heten: Wy I Cry On Airplanes. www.whyicryonairplanes.com

 

Wat was de aanleiding voor het maken van dit boek? Waarom wilde je dit boek maken?

Ik begon de expert programma’s te onderzoeken omdat ik meer met fotografie bezig wil zijn en er ook beter in wil worden. Van de verschillende opties, zag ik in het maken van een fotoboek niet alleen een middel om bovenstaand doel te bereiken, maar ook een mogelijkheid om iets waardevols te creëren dat aansluit bij de rest van mijn werk. Daarnaast is het fijn dat de vele foto’s die ik over de jaren gemaakt heb op deze manier een publiek vinden.

 

In welke fase ben je nu? Waar ligt op dit moment de focus?

Mijn foto’s zijn grotendeels gemaakt, ik heb een vormgever, en in feite kunnen we beginnen met ontwerpen. Ook heb ik al ongeveer 100 voorinschrijvingen. Toch wil ik iets meer financiële zekerheid voordat ik de grote stap maak om daadwerkelijk te gaan voor dat hele mooie kunstboek, die oplage van 500, off-set printing, etc.

 

Wat heb je tot nu toe bereikt en waar haal je de meeste voldoening uit?

Ik ben mijn hoofddoel al voorbij gestreefd. Ik heb al zo veel geleerd van elke stap die we nemen dat het het nu al dubbeldik waard is geweest. De fijnste momenten zijn als we als groep van vijf studenten en docent(en) samen zijn. Door het geven en ontvangen van feedback, helpen we elkaar allemaal verder. De projekten zijn allemaal heel verschillend, wat de persoonlijke leercurve juist zoveel groter maakt.

 

Wat vind je tot nu toe het meest uitdagend in het proces en aan het programma?

De grootste uitdaging is toch wel het vinden van financiering en een afzetmarkt voor het boek. Ik ben er van overtuigd dat ik iets aan het maken ben dat niet alleen interessant is voor vrienden en familie, maar het vinden van een breder publiek – inclusief bedrijven of andere organisaties – is toch wel een hele dobber. Het is zeker mijn doel om het financiële risico zo klein mogelijk te maken.

 

Op welke manier heeft het Expert Programma bijgedragen?

Zie boven. De lessen zijn mijn favoriete momenten. Mijn inzet was niet primair het publiceren van een boek (ook al is dat nu wel het hoofddoel geworden) maar juist meer te leren van elkaar en van Niels tijdens het proces van het maken van onze vijf boeken. Ik kan me wat dat betreft erg vinden in het niveau van alle mede-studenten en koester het feit dat we allemaal met iets totaal verschillends bezig zijn.