Je bent met het Expert Programma 'Fotoboek: van beeld tot publicatie’ gestart en je bent volop in ontwikkeling en beweging om het boek te publiceren.

Wat wordt de titel van het fotoboek en welk verhaal vertel je? 

Titel Fotoboek: NATURE MEETS PLASTIC MEETS NATURE

Verhaal: Mijn boek laat zien dat Plastic zich versmelt met de natuur en deel uitmaakt van ons leven. Plastic als geïntegreerd in ons leven. Dus een combinatie van versmelting en integratie zal op de foto’s te zien zijn. Ik wil het in mijn boek niet hebben over het gevaar van plastic en de milieuproblematiek. Ik wil dat er met verwondering naar deze synthetische stof gekeken wordt.

 

Wat was de aanleiding voor het maken van dit boek? Waarom wilde je dit boek maken?

Met mijn boek wil ik het paradoxale van plastic laten zien. De genoemde tegenstelling tussen mooi en lelijk, nuttig en vervuilend, tastbaar en ongrijpbaar. Plastic spreekt en vertelt een eigen verhaal. Mijn ideeën hierover wil ik toevertrouwen aan een boek. Dit is ook het bestaansrecht van mijn boek.

 

In welke fase ben je nu? Waar ligt op dit moment de focus?

Op dit moment ben ik veel aan het fotograferen. En werk ik toe aan mijn eerste edit met mijn vormgeefster. Na de eerste edit zal duidelijk zijn of ik nog meer beeld moet maken om mijn verhaal te vertellen. De focus ligt nu op hoe ik het beste mij verhaal kan vertellen.

 

Wat heb je tot nu toe bereikt en waar haal je de meeste voldoening uit? 

Ik fotografeer al sinds 2011 plastic, en heb al meerdere malen geprobeerd een boek te maken. Het lukte me niet, kwam niet verder en bleef maar achter mijn computer zitten. Door dit programma worden alle facetten van een boek maken uitgelegd en wat nog beter is, je hebt deadlines en er komt nu ook echt een boek! Ook vind ik het prettig om samen met mijn collega studenten en de docent samen te zijn. Je raakt geïnspireerd en krijgt nieuwe ideeën. Ook is het leuk dat iedereen heel verschillende projecten heeft.

 

Wat vind je tot nu toe het meest uitdagend in het proces en aan het programma? 

Voor mij is het heel goed geweest om het verhaal op papier te zetten en te moeten presenteren. Dus uit mijn hoofd te gaan en daadwerkelijk proberen over te brengen wat ik wil vertellen. Ook ben ik door het programma uitgedaagd om verder te gaan met mijn onderwerp, ik ben vrij om te fotograferen, krijg alle ruimte. Maar deadlines zijn heel prettig en helpen je focussen.

 

Op welke manier hebben de lessen van Niels / het programma / de groep bijgedragen?

Om te horen over elkaars projecten en hoe een ieder te werk gaat is en blijft leuk. Wat fijn is dat Niels iedereen altijd weer een unieke opdracht meegeeft om verder te gaan. Hij kijkt en luistert en laat je vrij! Heel prettig allemaal.