Q&A met Erma Rotteveel (Alumna Willem de Kooning)

Deelnemer Expert Programma 'Maak jouw fotografieproject succesvol'

 

Aan welk project heb je gewerkt tijdens het Expert Programma en zou je daar iets over willen vertellen?

"Varen door de‘Natte Polder’in Roelofarendsveen heeft een extra dimensie gekregen door de toevoeging van een kunstproject. Het gaat om drie, meer dan levensgrote kunstfoto’s op tulpenkassen” 

Deze beelden waren onderdeel van een eindproject dat ik maakte op de Fotoacademie, om het waterrijke Roelofarendsveen op een unieke manier te promoten. Het project kreeg een cum laude-beoordeling van Remko Scheepens (docent Fotoacademie) en dat bracht me op het idee om er, samen met 'Kaag en Braassem Promotie', meer mee te doen. 

Het project en de samenwerking is ontstaan vanuit het streven toeristen kennis te laten maken met de cultuurhistorische en waterrijke polders in de gemeente Kaag en Braassem. Kaag en Braassem Promotie, de Cofinancieringsregeling Rijn- en Veenstreek en de provincie Zuid-Holland droegen bij aan de totstandkoming van het project. De Tulpenroute is met deze drie foto’s een permanente openluchttentoonstelling geworden, die voor iedereen per boot toegankelijk isEen route die voor een tweede, derde of vierde keer ook leuk blijft om te varen omdat de (visuele) verhalen nog steeds uitgebreid worden. Zo werken we aan een tweede serie foto’s. Op termijn worden de foto’s onderdeel van de collectie van ‘Tulip Farm Amsterdam’, een ‘tulpenbelevingscentrum’ dat zich naar verwachting binnen twee jaar in Roelofarendsveen vestigt. 

 

Wat waren jouw doelstellingen, waar wilde je aan werken?

Het project op een professionele wijze concreet maken. Ik was op zoek naar de antwoorden op de vragen: hoe bereik je een groter publiek? Welke partners kun je hiervoor benaderen en hoe pak je dit aan? 

 

Kun je aangeven waar je tot nu toe het meest aan hebt gehad en welke stappen je hebt gezet/wat je hebt bereikt tijdens en na het Expert Programma?

Het is de combinatie van een goed uitgewerkt plan en een pitch. Dit heeft mij geholpen om het project concreet en overtuigend over te brengen aan potentiële partners. Het werkt enthousiasmerend en mensen weten direct wat je bedoelt.  

 

Hoe belangrijk is een groepsproces voor jou en vind je dat terug bij dit programma?

Het groepsproces is heel belangrijk. Je leert van ieders project. De coaching van Evelien hierbij is leerzaam en inspirerend. De projecten waren in deze groep van hoog niveau, dat maakt dat iedere bijeenkomst waardevol was. Daarnaast was het een fijne groep mensen, we hebben nog steeds contact met elkaar. 

 

Zou je dit programma aanraden aan andere fotografen en waarom?

Ja. De methode van Evelien geeft je koers. Daarnaast is Evelien scherp in de positieve zin van het woord en kan ze goed samenvatten. Deze opleiding is de stok achter de deur, schop onder je kont of hoe je het ook wil noemen om door te pakken.