Q&A met Daphne Wageman (Alumna Academie voor Beeldcreatie)

Deelnemer Expert Programma 'Maak jouw fotografieproject succesvol'

 

Aan welk project heb je gewerkt tijdens het Expert Programma en zou je daar iets over willen vertellen?

‘Zonder donker
kan het licht
zichzelf
niet kennen.’

BlindZicht

Is de ontdekkingstocht door de ogen van visueel beperkte en blinde mensen. 

De impact van het verliezen van je gezichtsvermogen wordt visueel vertaald in mijn project BlindZicht. Met een poëtische beeldtaalwordt een confronterende en ongrijpbare persoonlijke gebeurtenis kunstzinnig vormgegeven. Het gaat verder dan alleen een visueel beeldverhaal, alle zintuigen worden geprikkeld en als kijker word je extra uitgedaagd. 

Via de de Blind Service Association in Chicago heb ik intensief samengewerkt met visueel beperkte en blinde mensen.  
Vol overgave werkten ze mee aan mijn experiment “Kun je blind Fotograferen”. Dit om heel dicht tot de kern te komen en intensiever te werken met geluiden en tast. De verhalen van al deze mensen inspireerde mij om na de portretsessies het experiment verder uit te diepen. 

Spelend met tastbare lichtboxen, reliëffoto’s, geurbelevingen en een interactieve film ervaar je de zoektocht naar waarnemingen meteen zichtbeperking. Ik ontwerp een visuele interactieve tentoonstelling in het zichtbaar weergeven van gezichtsverlies. 

‘Met een kleine zaklamp schilderde ik de onzichtbare 
blinde mensen naar de ziende wereld.’ 

 

Wat was jouw motivatie om je aan te melden voor het Expert Programma? Wat waren jouw doelstellingen, waar wilde je aan werken?

Na het afronden van The Northern Lights Masterclass, waarin ik de focus volledig heb gelegd op conceptontwikkeling, wilde ik meer houvast krijgen in het zichtbaar maken van mijn project BindZicht. Door mijn projectplan concreter op papier te kunnen zetten met daaropvolgend een uitgewerkt businessplan. Hoe financier je een groot project, hoe schrijf je een krachtige pitch, hoe benaderen je potentiële samenwerkingen, bij welke evenementen vind je jouw doelgroep en relaties. Allemaal vragen waar ik niet wist hoe te beginnen. 

 

Kun je aangeven waar je tot nu toe het meest aan hebt gehad en welke stappen je hebt gezet/wat je hebt bereikt tijdens en na het Expert Programma?

Door het canvasmodel en de begeleiding van Evelien heb ik weer grip gekregen op mijn project. Na een intensieve periode van onderzoek en het visualiseren van een innovatieve installatie ben ik nu een projectmanager over mijn project geworden met uitgezette doelen. Hierdoor ga ik nu veel gerichter aan het werk en dwaal ik niet meer af in het verder onderzoeken en uitwerken van het concept. 

‘Ik had nooit gedacht op een podium te staan, voor een volle zaal met vakmensen uit de fotografiewereld, met als bekroning het winnen van De Donkere Kamer Pitch.’ 

 

Hoe belangrijk is een groepsproces voor jou en vind je dat terug bij dit programma?

Ik vind het groepsproces heel belangrijk, feedback krijgen op je gemaakte stappen van Evelien en de medecursisten is voor mij heel waardevol geweest. Niet alleen tijdens de cursus maar nu nog steeds. Met vragen, behaalde successen of samen bijkletsen over de vorderingen zijn voor mij heel waardevol. Het houd je scherp, enthousiast en het werkt heel motiverend. 

 

Zou je dit programma aanraden aan andere fotografen en waarom?

Ja en zeker niet alleen voor fotografen! Het uitgewerkte canvas model van Evelien en haar begeleiding werkt ook goed voor andere kunstdisciplines. Hierdoor kon ik ook goed BlindZicht verder ontwikkelen waarin fotografie een klein onderdeel is in het vertellen van
mijn visueel beeldverhaal.