Logo Fotoacademie
ENGLogin studenten
Direct inschrijven

© Ruud de Jong

‘Een goede foto kan je horen’ is een zin uitgesproken door een oud-docent van mijn eigen opleiding. Terwijl de andere studenten dachten dat hij had gedronken, begreep ik precies wat hij bedoelde. En als je een goede foto kan horen, kan je hem ook lezen.
Er zijn twee versies, ik kies hier voor de originele.
Dus, stel je voor: een vierkant beeld, met dunne zwarte randjes aan alle vier de zijden ter begrenzing van dat beeld. De foto is in kleur, maar niet met een overdadige aanwezigheid van kleuren. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de foto bijna monochroom is, en van een licht-warme, oranjeachtige gloed.
Op de foto zijn twee mensen aanwezig, een man en een vrouw. De vrouw voor de kijker links, de man rechts.
De vrouw ligt, qua compositie enigszins links van het midden, op haar rug op de grond, een bijna effen, licht crèmekleurig tapijt. Haar lange zwarte haar is van haar hoofd, in de compositie op een kwart boven het midden van de foto, tot aan de bovenrand uitgespreid. De onderrand van het beeld snijdt haar halverwege haar dijbenen aan. Ze draagt een zwarte trui boven donkerblauwe jeans. Haar hoofd is een beetje naar haar linkerkant gedraaid, haar blik lijkt bijna uitdrukkingsloos, maar je zou ook kunnen zeggen dat ze de kus van de man op haar linkerwang in volle berusting en overgave tot zich neemt. Want dat is de handeling in het beeld.
De kus van een man, gegeven aan zijn vrouw, zijn ogen gesloten.
Zijn houding is ondersteunend aan die kus. Hij ligt op zijn rechterzij, tegen haar aan. Zijn linkerarm omklemt haar hoofd, met zijn hand net de bovenkant van haar hoofd aanrakend. Zijn rechterarm ligt over haar haar en de hand houdt een pluk vast. De man heeft zijn linkerbeen hoog opgetrokken, zijn dijbeen over de linkerkant van het lichaam van de vrouw, waarbij de knie net de onderkant van zijn linker bovenarm raakt, zijn onderbeen over haar buik weer omlaag. Zijn voet raakt met de tenen de grond, net naast haar rechterheup. Zijn rechterbeen gaat achter haar linkerbeen omlaag. Je ziet nog net een stukje van haar linkerhand onder het midden van zijn rug uitkomen. Uiterst rechts in beeld staat van boven naar beneden de rand van een bijna wit bed, met rechts onderin een stukje van de onderkant van een spijkerbroek.
De man is naakt, vol sproeten.
 
Vijf uur later schiet een ‘fan’ de man dood, 8 december 1980.