Logo Fotoacademie
ENGLogin studenten
Direct inschrijven

© Ruud de Jong

Bordewijk gaat sluiten. Een instituut op culinair gebied in Amsterdam houdt op te bestaan en bovendien een waar nogal wat persoonlijke herinneringen aan hangen. Omdat het niet overgenomen wordt om in dezelfde sfeer voort te zetten rijst natuurlijk de vraag wat daar dan voor in de plaats zal komen, letterlijk en figuurlijk.
Het gegeven dat iets ophoudt te bestaan is op zich niet bijzonder, maar soms wel jammer.
Mijn merk camera bijvoorbeeld, Contax, is enige jaren geleden van de ene op de andere dag opgehouden te bestaan, en dat zelfs voor de tweede keer. De eerste keer was daar de opdeling van Duitsland na de 2deWereldoorlog lichtelijk debet aan, de fabriek stond aan de verkeerde kant zullen we maar zeggen. In de jaren zeventig werd het merk nieuw leven ingeblazen, met goede spiegelreflexcamera’s en de uitstekende Carl Zeiss objectieven, met later ook een geweldige compact camera en nog wat later een fraaie meetzoekercamera, met ook weer bijbehorende objectieven van topkwaliteit en ze kwamen zelfs met een middenformaat.
Maar ja, de eerste en enige digitale camera was te duur en te traag. Over en uit.
Dag Contax, dag Bordewijk.
De objectieven bleven bestaan en zijn nu verkrijgbaar voor met name de spiegelreflexen van de twee grote merken, Canon en Nikon, maar ook voor Fuji en zelfs Leica (!) en tot slot het wat ‘kleinere’ Sony. Dat laatste merk heeft enige jaren geleden een systeemcamera ontwikkeld die niet onderdoet voor spiegelreflexen van genoemde merken en helemaal met de Zeiss objectieven is dit een zeer goed alternatief.
En nu komt het, want uit goed ingelichte kringen weet ik dat de introductie van een professioneel spiegel-loos camerasysteem van zeker een van beide topmerken nabij is. De spiegelreflex is volgens diezelfde bron op zijn retour, zal natuurlijk wel blijven bestaan, maar het schermpje heeft de toekomst. De ervaring, echter, leert dat de liefhebber het zwaar krijgt als de techniek zich de andere kant op ontwikkelt, dus mijn persoonlijke inschatting is wat ‘somberder’ dan die van mijn bron.
En de wat minder nabije toekomst? Ik gok op een sensor in een van beide ogen, zoals in de film ‘Deathwatch’ uit 1980, en dan direct en draadloos opslaan in de Cloud.