Logo Fotoacademie
ENGLogin studenten
Direct inschrijven

Onlangs door Jeff Koons gepasseerd als duurst verkopende levende kunstenaar.

Op 26 mei was de laatste dag van de tentoonstelling in het Van Gogh en wie het niet heeft gezien heeft een kans laten lopen om werk te bekijken van een van die kunstenaars die een bijzondere en vernieuwende blik op fotografisch kijken heeft ingezet. Hij was niet alleen aan het experimenteren met de tijd die het maken van een fotografisch portret neemt ten opzichte van dat wat een schilder maakt, maar ook met compositie, perspectief en perspectivische werking (het ‘uitklap perspectief’).

De expositie in het Van Gogh had als thema ‘The Joy of Nature’ waarbij je oog in oog stond met uitwerkingen van die laatste drie aspecten. Soms pragmatisch, want beter 32 losse panelen -in de studio dan wel op locatie- beschilderen, dan een doek van zo’n 6 bij 12 meter zoals Monet met de Waterlelies heeft gedaan, soms schetsmatig in kleiner formaat en soms digitaal op de iPad vervaardigd.

Vrijwel zonder uitzondering werkstukken die een bijna accentloze weergave van een moment in de werkelijkheid laten zien, iets wat ik zelf ook nastreef. Dit moet gek klinken voor alle (voormalig) eerstejaars die zijn doodgegooid met de opdracht ‘Accent’, maar als je goed nadenkt snap je dat het weglaten van dat wat aandacht trekt een stap verder is dan het laten zien daarvan. Bijna Cruijffiaans.

In een van de ruimtes werden vier korte, synchroon lopende films vertoond, op elke wand een. Iedere film was onderverdeeld in 9 sub-films in een blok van 3x3 beeldschermen. Het totaalbeeld liet bij elk van de films een langzaam voortschrijden zien, op een landweg door een bos in Yorkshire, telkens dezelfde, waarbij de individuele schermen slechts een deel van de totaalcompositie waren. Alle opnames waren met verschillende camera’s gemaakt, met als resultaat dat je als accentzoekende toeschouwer nog extra in verwarring werd gebracht.

Per wand werd de landweg in elk van de vier jaargetijden getoond, 4 minuten lang. Prachtig.

Alleen Vivaldi ontbrak nog.