Benodigde apparatuur

 

Camera

Wanneer je gaat starten met de opleiding Toegepaste Fotografie dien je in het bezit te zijn van een digitale spiegelreflexcamera of systeemcamera. De camera moet handmatig ingesteld kunnen worden op sluitertijd, diafragma, ISO, witbalans etc. en de bestanden kunnen opslaan als RAW en JPEG.

 

Tip! De start van de opleiding lijkt een goed moment om een nieuwe camera te kopen. Maar als je al een werkende camera hebt die voldoet aan de bovenstaande eisen is het wellicht beter om te wachten. Later in de opleiding Toegepaste Fotografie weet je beter waar je behoefte aan hebt.

 

Objectieven

Om te starten met de opleiding Toegepaste Fotografie is het belangrijk dat je camera een objectief bevat met een standaard zoom van groothoek tot tele (overeenkomstig bereik 24-70 mm (full frame), 18-55 mm (APS-C sensor) of 14-42 mm (MFT sensor)).

 

Computer of laptop

Om op school en thuis de opdrachten uit te kunnen werken, is een goed werkende computer (Apple of PC) met voldoende vrije ruime op de harde schijf en een goede internetverbinding (voor het gebruik van Microsoft Teams) onmisbaar. Wij gaan er daarbij vanuit dat je over voldoende computervaardigheden beschikt.

 

Extra apparatuur

In de 1e helft van het eerste jaar zul je een reportageflitser met triggerset moeten aanschaffen. Gedurende de eerste maanden van je opleiding kunnen wij je adviseren over je aanschaf: deze hoef je dus niet aan te schaffen voorafgaand aan de start van de opleiding.

Benodigde software

 

Adobe CC-programma's

Tijdens de opleiding werken we met Adobe Photoshop en Lightroom. We raden je dan ook een Creative Cloud abonnement aan dat je via de site van Adobe kunt aanschaffen (20 GB opslag is genoeg). Daar kun je ook informatie vinden over welke specificaties een (eventuele nieuwe) laptop nodig heeft om de software te kunnen draaien. Let op: Adobe biedt interessante kortingen op het Creative Cloud abonnement voor studenten!

Voor de lessen videobewerking wordt er gewerkt met editing software DaVinci of Adobe Premiere Pro, dit is afhankelijk van de keuze van de docent. 

 

Microsoft Teams

Voor de online lessen en online mentorbegeleiding (indien van toepassing) maken we gebruik van de applicatie Microsoft Teams. Als student dien je de (gratis) desktopapplicatie Teams te installeren op je computer.

Voor vragen of advies?

Heb je een vraag of wil je graag advies over de aanschaf van de benodigde apparatuur en/of software? We helpen je graag. Stel je vraag eenvoudig per mail aan onze mentor Niels Huneker.