Benodigde apparatuur

 

Camera

Een digitale spiegelreflex of systeemcamera met tenminste 16 MP (megapixel). De camera moet de mogelijkheid hebben handmatig te kunnen instellen, te kunnen wisselen van objectieven en voorzien zijn van een filmfunctie om minimaal HD te kunnen opnemen (1080x1920 pixels of eventueel 720x1280 pixels).

Tip! De start van de opleiding Conceptueel Beeld lijkt een goed moment om een nieuwe camera te kopen. Maar als je al een werkende camera hebt die voldoet aan de bovenstaande eisen is het wellicht beter om te wachten. Later in de opleiding Conceptueel Beeld weet je beter waar je behoefte aan hebt.

 

Objectieven

Groothoek-, standaard- en (kort) teleobjectief, dan wel een zoomlens met overeenkomstig bereik 24-70 mm (Fullframe), 18-55 mm (APS-C sensor) of 14-42 mm (MFT sensor)

 

Computer of laptop

Apple of PC, met een processor met 64-bits ondersteuning, tenminste 4GB RAM-geheugen, harde schijf met minimaal 16GB vrije ruime op de harde schijf, een goede internetverbinding (voor het gebruik van Microsoft Teams) en de laatste update van het meest recente besturingssysteem. Beeldscherm met tenminste 1024x768 beeldpunten. En tot slot een webcam indien je ook online onderwijs volgt voor de online lessen en begeleiding via Microsoft Teams.

Overigens gaan wij er vanuit dat je over voldoende computervaardigheden beschikt.

 

Printer

Voor het uitwerken van de opdrachten heb je een fotoprinter nodig, deze moet minimaal 6 inktcartridges hebben voor een goede weergave van kleuren en grijstinten. We raden je aan om een A3-formaat printer aan te schaffen.

 

Extra apparatuur

In de 1e helft van het eerste jaar zul je een (flits)belichtingsmeter moeten aanschaffen. Daarnaast moet je tijdens de opleiding Conceptueel Beeld nog apparatuur van geringere waarde aanschaffen zoals een grijskaart en flitssynchronisatiekabel en/of triggerset.

Tevens beschik je over een reportageflitser met neigkop en een richtgetal van minimaal 28 (bij ISO 100).

Benodigde software

 

Adobe CC-programma's

Voor het volgen van de (online) audiovisuele lessen wordt ervan uitgegaan dat je Premiere Pro tot je beschikking hebt. Voor het bewerken van je beelden wordt ervan uitgegaan dat je Photoshop of Lightroom tot je beschikking hebt.

 

Microsoft Teams

Voor de online lessen en online mentorbegeleiding (indien van toepassing) maken we gebruik van de applicatie Microsoft Teams. Als student dien je de (gratis) desktopapplicatie Teams te installeren op je computer.

De bovenstaande systeemvereisten voor je computer of laptop zijn voor de laatste versie van deze Adobe CC-programma’s en Microsoft Teams.

Voor vragen of advies?

Heb je een vraag of wil je graag advies over de aanschaf van de benodigde apparatuur en/of software? We helpen je graag. Stel je vraag eenvoudig per mail aan onze mentor Niels Huneker.