Aan welk project heb je gewerkt tijdens het Expert Programma en zou je daar iets over willen vertellen?

Gedurende het Expert Programma heb ik gewerkt aan een project waarmee ik de vrij onbekende maar zeker niet uitzonderlijke aandoening slaapverlamming onder de aandacht wil brengen. Slaapverlamming is een aandoening waarmee ik sinds mijn zestiende vrijwel wekelijks mee te maken heb. Het is een aandoening die mij altijd al fascineerde omdat er tot voor kort weinig tot geen medisch onderzoek naar is gedaan of verklaring voor was. Nu dat er wel is, wil ik het doormiddel van een esthetisch maar ook zeker informatief project aan een groter publiek zichtbaar maken. 

 

Wat was jouw motivatie om je aan te melden? Wat waren jouw doelstellingen, waar wilde je aan werken?

Nadat ik in 2016 afstudeerde aan de HKU ging ik fulltime werken in de fotostudio waar ik tijdens mijn studie als bijbaantje werkte. Ik maakte nog steeds opdrachten had nog wel wat exposities en een klein beetje inkomsten van printverkoop. Maar mijn projecten waren niet rendabel. Ze kostten meer dan dat er binnen kwam. Ik wist natuurlijk wel van het bestaan van fondsen en subsidies maar had met het werven ervan nog geen ervaring. 

 

Kun je aangeven waar je tot nu toe het meest aan hebt gehad en welke stappen je hebt gezet en wat je hebt bereikt tijdens en na het Expert Programma?
Het hele storytelling canvas waarmee we werkten is voor mij een eyeopener geweest. Vorige maand heb ik ook een project voorstel gedaan voor een ander project waarmee ik in de toekomst aan de slag wil. Wat ik toen merkte was dat ik in heel weinig tijd en met gemak het storytelling canvas en de begroting voor dit project kon maken. 

 

Hoe belangrijk is een groepsproces voor jou en vind je dat terug bij dit programma?

Het werken in een groep is voor mij een hele prettige ervaring. Hoewel ik zelf meer het type ben dat “stil” is en al luisterend alle informatie als een spons opzuigt moesten we tijdens het Expert Programma op een fijne manier de interactie aangaan. Het is daarnaast ook heel prettig en leerzaam om überhaupt eens in de “keuken” van een ander te kijken.

 

Zou je dit programma aanraden aan andere fotografen en waarom?

Absoluut! Hoewel je als fotograaf natuurlijk hoopt dat je lekker kan fotograferen en musea en fondsen jou zelf komen toe waaien, is dat natuurlijk niet de werkelijkheid. Negentig procent van een fotografie project vindt plaats achter de schermen en niet achter je camera. En dit Expert Programma maakt dat een stuk eenvoudiger. Daarnaast vind ik dat andere kunst opleidingen er veel meer aandacht aan zouden moet besteden en dan hopelijk met de passie en energie zoals Evelien dat doet!