Astrid Huis (alumna Fotoacademie 2014)
Deelnemer Expert Programma Story development & Impact
Astrid Huis studeerde aan de Fotoacademie Eindhoven & Amsterdam. Zij specialiseerde zich in portret- en documentaire fotografie. Haar foto’s verschenen in dagbladen, magazines en TV-programma’s en ze wordt vertegenwoordigd door ANP / Hollandse Hoogte. Zij is initiator en curator van het project ‘Tante José’.
Je volgde het Expert Programma ‘ Story development & impact’ van Jenny Smets. Met welke doelstelling/waarom heb je voor dit programma gekozen?
Ik was al een paar jaar bezig met een project over Philips in Eindhoven. Daar wilde ik een boek van maken, maar het verhaal zat nog niet helemaal goed in elkaar. Ik had het gevoel dat Jenny Smets me daarbij zou kunnen helpen.
De start van het Expert Programma werd door Corona een paar keer uitgesteld. Tijdens de periode van uitstel kreeg ik de kans om samen met Carl De Keyzer te gaan exposeren in de expositie ‘Congo Connecting’. Voor mij was het besluit snel genomen om mijn Philips-project los te laten en helemaal te gaan voor dit nieuwe project. ‘Tante José’ is een persoonlijk verhaal over mijn oudtante – tante José – die als missiezuster in Congo heeft gewerkt. Deelname aan het expert programma ‘Story development & impact’ had voor mij niet op een beter tijdstip kunnen beginnen.
Je hebt tijdens het programma aan het project 'Tante José' gewerkt. Hoe is het idee voor dit project ontstaan?
Wat wist ik van Congo? Eerlijk gezegd niet veel. Alleen dat tante José daar had gezeten in de missie. Het klooster van waaruit ze vertrok, was gelegen aan dezelfde straat als waar Pennings Foundation in Eindhoven zit. Een belangrijke aanleiding voor dit project.
Toen ik aan dit project begon dacht ik “wat kan ik over een non laten zien die al 20 jaar dood is?”
Nu, een paar maanden later, heb ik zoveel info en materiaal dat het best lastig is om een selectie te maken.
Wat ga je laten zien?
In het begin had ik het idee om een portretserie te maken van mensen die in Congo actief zijn geweest en mensen uit Congo zelf. Dat idee heb ik grotendeels losgelaten. Tot nu toe is het vooral een proces van verzamelen van beeldmateriaal geweest. In het klooster bleek archiefmateriaal aanwezig te zijn over mijn oudtante en over Congo. Ook zijn er nog vier zusters in leven die samen met tante José in Congo hebben gewerkt.
Door het project ben ik in contact ben gekomen met verre familieleden die ook beeldmateriaal bleken te hebben. Verder kreeg ik verhalen te horen die bij mij en bij mijn ouders totaal onbekend waren.
Mijn beeld over tante José en haar missie is ondertussen compleet veranderd. Voor mij stond de missie gelijk aan zieltjes winnen voor het geloof. Dat was niet de missie van tante José. Tante José wilde mensen helpen in Afrika. Daar lag haar roeping. De enige manier om dat als vrouw in de jaren ‘50 voor elkaar te krijgen, was door het klooster in te gaan.
Tante José staat voor mij nu voor kiezen voor jezelf, daadkracht, genieten van het leven, van elke dag een feestje maken en voor emancipatie. Dingen die ik niet direct bij een non verwachtte. Door je te verdiepen in een ander, verbaas ik mezelf erover hoe vaak je je verwondert. Dingen die je aanneemt, blijken niet of niet helemaal te kloppen.
Lees hier meer over het project en de expositie.
Op welke manier heeft deelname aan het Expert Programma bijgedragen aan de ontwikkeling van het project?
Jenny (Smets) helpt me bij het neerzetten van het verhaal, het selecteren van de beelden en nadenken over het hoe en waarom van de expositie. Het is fijn om in groepsverband over je project te praten. Zo kom je weer op nieuwe ideeën en inspiratie. Goed is ook om van anderen te horen hoe zij dingen aanpakken. Daar leer je veel van. Andersom kun je anderen ook inspireren en adviseren. Dat vind ik leuk om te doen.
Wat zijn jouw toekomstplannen of dromen als beeldmaker?
Ik kom erachter dat ik het fijn vind om verhalen te vertellen. Met beeld en tekst. Verhalen die in mijn ogen onderbelicht zijn, wil ik graag een podium bieden. Het volgende project waar ik aan ga werken, is al bekend: Philips. Van uitstel komt geen afstel.
Het project ‘Tante José’ is t/m 16 april 2022 te zien bij Pennings Foundation in Eindhoven in de expositie ‘Congo Connecting’ samen met foto’s van Congo door Carl De Keyzer:
Congo Connecting (penningsfoundation.com)