Na als componist aan verschillende audiovisuele projecten te hebben gewerkt, volgde Anton Havelaar een fotografieopleiding (Fotoacademie, Amsterdam) om zijn artistieke scope te kunnen uitbreiden. Hij is gespecialiseerd in landschappen en portretten. Anton richt zich in zijn vrije werk meestal op het landschap. De laatste jaren vooral na zonsondergang bij ‘bestaand kunstlicht’. Zijn landschappen zijn nooit zomaar een mooi plaatje; ze ontstaan altijd als gevolg van een bepaalde kijk op de ons omringende wereld. Die kijk is soms ironisch of wordt gekleurd door verbazing over ons supergestylede land. Anton is tamelijk allround maar de laatste jaren houdt hij zich steeds meer bezig met autonoom werk.

Tijdens de lessenreeks vrij werk coaching onder leiding van Maarten van Schaik werkte hij aan een dia-project met eigen muziek. Het thema van het project is alleenheid; een toestand waarin veel kunstenaars verkeren bij het maken van hun werk. In relatieve afzondering kan de maker zijn intuïtie de vrije loop laten. De nacht ondersteunt niet alleen deze alleenheid, maar zorgt er ook voor dat de wereld zich op een andere manier laat zien.

De muziek componeert hij tegelijk met de zoektocht naar de beelden. De vorm van de muziek (voor piano solo) beïnvloedt de vorm van de diaserie en vice versa. Het werk zal uiteindelijk worden gepresenteerd in een concertsituatie met live pianist.

Anton: 'Ondanks de nagestreefde ‘alleenheid’ in mijn project, was het prettig en zinvol om feedback van Maarten op de beelden te krijgen en suggesties zoals meer denken aan close-ups en/of de keuze voor bepaalde beelden. Ook het bespreken van foto’s van de andere deelnemers, en suggesties voor het bekijken van werk van andere fotografen, heb ik als heel inspirerend ervaren.'

https://www.antonhavelaar.nl