Logo Fotoacademie
ENGKennismaken?
Direct inschrijven
© Ivo van der Bent

© Ivo van der Bent

Alumnus Ivo van der Bent

Fotogaaf Ivo van der Bent (1983) studeerde in 2006 af aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Tegenwoordig woont Ivo in Amsterdam Noord, waar hij ook zijn werkruimte heeft.

In zijn werk, voornamelijk in opdracht voor redactionele en commerciële partijen, combineert Ivo de wensen van de klant met zijn heel eigen opvattingen over fotografie, zonder afbreuk aan laatstgenoemde te doen:

'Ik doe mijn eigen ding. Dat is tenslotte wat zij willen: mijn foto.' 

'Ik werk volgens richtlijnen van de klant en houd rekening met hun wensen, maar eenmaal ter plaatse met mijn camera laat ik mij door de locatie en persoon inspireren. Ik werk met de aanwezige elementen om tot een pakkend beeld te komen.'

Ivo’s fotografie is niet bedoeld om "mooi" te zijn. Hoewel Ivo wel degelijk rekening houdt met de esthetische kant van zijn foto’s, is het niet zijn intentie om de meest aangename of sierlijke kant van zijn onderwerp vast te leggen. Zijn interesse ligt op de rand van conceptueel en realiteit. Hoewel Ivo’s beelden op het eerste gezicht soms snapshots lijken, komen bij nadere beschouwing de sterke composities en aandacht voor detail naar voren.

Ivo's sterke persoonlijkheid, zijn directe benadering van het onderwerp, een voorliefde voor eigenaardige situaties en oprechte onverschilligheid wat betreft het trekken van conclusies, stellen hem als fotograaf in staat om wenkbrauw-optrekkende beelden te maken. Als kijker zijn we direct betrokken, maar kunnen we het beeld niet beïnvloeden. Zelfs al lijkt het soms of Ivo’s foto’s vragen om een oordeel, is daar geen ruimte voor dat oordeel. Wat je ziet is wat je krijgt, namelijk Ivo’s foto’s.

 

Alumna Kiki Groot

Kiki Groot studeerde in 2014 af aan de Fotoacademie met haar project ‘Zoekogen’ waarmee zij na haar afstuderen de SO Student Award won. Het boek ‘Zoekogen’ is door Kiki in eigen beheer uitgegeven en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot een van de 22 mooiste fotoboeken van 2015.

Vervolgens werkte zij aan verschillende langlopende projecten, exposeerde zij haar werk o.a. tijdens Photofestival Leiden, Photoville New York en Head on Photofestival Sidney.

Kiki werkt regelmatig in opdracht van de Volkskrant en is onderdeel van Fotocollectief Arnhem met wie zij een grootschalig project heeft opgezet onder de noemer ‘Onze Wijk’.

Kiki zal tijdens de lezing onder andere vertellen over de stappen die zij heeft gezet na haar afstuderen, haar manier van werken, het project ‘Zoekogen’, de samenwerking binnen een professioneel fotocollectief en het initiëren en realiseren van een grootschalig project zoals ‘Onze Wijk’.

 

Praktische informatie

Datum: maandag 7 oktober 2019

Duur: 18:30 tot 21:30 uur

Deelname: gratis en exclusief toegankelijk voor studenten en alumni van de Fotoacademie en genodigden. Meld je hier aan.

Locatie: Fotoacademie, Studio 2

 

Programma:

18:30 inloop

19:00 welkom 

19:10 presentatie + Q&A Ivo van der Bent

20:10 korte pauze

20:25 presentatie + Q&A Kiki Groot

21:25 einde