Project 'A River Runs Through Me'

 

Antoinette Nausikaä (NL) maakt site-specifieke projecten op plekken waar natuur en cultuur samen komen. De balans tussen beide fascineert haar. Ze start altijd met een onderzoek naar een bepaalde plek. Veelal in de vorm van een zelfbedachte pelgrimage. Zoals bij haar bergenproject: Breathing Mountains, waarvoor ze vijf jaar langs oeroude heilige bergen reisde in Europa en Azië op zoek naar stilte en de balans tussen mens en natuur. Antoinette woonde en werkte op de bergen Olympus (Gr), Ararat (TR), Fuji (JP) en de 'Wǔyuè', (de Vijf Grote Heilige Bergen in China). Zij omcirkelde ze, beklom ze, tekende, fotografeerde en groef in de aarde naar klei om sculpturen te maken. Na vijf jaar kwam haar onderzoek samen in het boek: Breathing Mountains, (Ape, Gent 2018) en een tentoonstelling bij galerie Caroline O' Breen in Amsterdam.

 

Bij het maken van haar nieuwste project A River Runs Through Me verlegde zij haar focus van ongerepte natuur naar de grote stad, het ultieme symbool van cultuur. Hoewel de grote stad veelal wordt gezien als gescheiden van de natuur, ziet Nausikaä vooral hoe de twee onlosmakelijk verbonden zijn. Zij koos in 2020 de stad Parijs als haar werkveld. De oude rivier de Seine, de protagonist in dit werk, vormt de levensader van deze stad. Ze dankt er haar geschiedenis, cultuur, infrastructuur en levensvatbaarheid aan. De Seine, van oorsprong een heilige rivier, begint als een klein stroompje op het Plateau Langres (FR). Waar zich, in Keltische tijden, bij de bron een heilige tempel voor de helende riviergodin Sequana bevond.

 

Het haast naïeve idee dat er in de huidige tijd met een wereldwijde pandemie een oude helende rivier door de metropool Parijs stroomt inspireerde Antoinette tot haar reis. Ze volgde de Seine vanaf de bron tot aan Le Havre, waar de rivier uitmondt in de zee en verbleef vervolgens voor een langere periode als artist in resident bij het Cité des Arts in Parijs waar zij o.a klei afdrukken maakte van oude fossielen en menselijke sporen in de kade langs de Seine.

De verschillende uitingsvormen verwerkte zij tot een ruimtelijke installatie. In dit werk plaatst Antoinette het tijdloze karakter van de rivier naast het vergankelijke menselijke bestaan. 

Lees hier meer over het gebruik van klei en keramiek in haar werk. 

 

A River Runs Through Me is een langlopend project, in de toekomst zullen er meer metropolen volgen.  A River Runs Through Me, Parijs werd genomineerd voor de Somfy Photography Award 2020 en was onlangs te zien in de tentoonstelling van de Somfy Award bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Zomer 2021 is er uit dit project werk te zien bij galerie Caroline O'Breen in Amsterdam.

 

Korte bio

Antoinette Nausikaä studeerde in 1999 af aan de Fotoacademie Amsterdam, in 2004 aan de Gerrit Rietveld Academie en in 2010 voltooide zij een residency aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ze maakte presentaties in het binnenland en buitenland bij kunstinstellingen en musea als o.a. De Rijksakademie Amsterdam, LUMC Leiden, AMC Amsterdam, Museum voor fotografie Huis Marseille Amsterdam, Chinese European Art Center Xiamen, Nederlands Fotomuseum Rotterdam, galerie Caroline O' Breen. In 2008 ontving ze de "Bouw In Beeld" Fotografie prijs, haar boek Breathing Mountains werd genomineerd "Beste fotoboek van het jaar "op Photo Espana in 2019. In 2020 werd ze genomineerd voor" The Somfy Photography Award 2020".