Sinking Cities Jakarta

De jury vond haar serie Sinking Cities Jakarta "van uitzonderlijke kwaliteit". Cynthia kreeg de prijs in Hilversum uitgereikt door koning Willem-Alexander.

Jakarta zinkt in rap tempo tussen de 10-25 centimeter per jaar. Wanneer niets wordt gedaan zal de stad over 20-3- jaar voor een derde permanent onder water staan. Veel water gerelateerde problemen worden toegeschreven aan klimaatverandering en de verwachte zeespiegelstijging die daarmee samenhangt. Bodemdaling is een veel onbekender fenomeen, in veel kust en deltastenden zal de absolute zeespiegelstijging tot een factor 10 overschrijden.

Jakarta vertrouwd op een oude zeewering om de stad te beschermen tegen zee. Echter door bodemdaling zinkt deze muur snel weg in de grond en biedt nu al weinig bescherming tegen het hoogtij of storm.

Zware regenval en een hoge rivierwater stand dragen bij aan de problemen: de zee is niet meer het laagste punt, het water kan nergens meer heen. Jakarta is veranderd in een omgekeerd aquarium.

© Cynthia Boll

© Cynthia Boll

© Cynthia Boll

Alumnus Ernst Coppejans wint Paul Peters Fotoprijs

Alumnus van de Fotoacademie Ernst Coppejans kreeg de Paul Peters Fotoprijs voor zijn portretten van slachtoffers van mensenhandel.

''SOLD' is een serie anonieme portretten van slachtoffers van mensenhandel, gefotografeerd in de opvang in Nederland waar zetijdelijk veiligheid en een thuis vonden. En misschien het begin van een beter leven.'

Achtergrondinformatie Zilveren Camera

De Zilveren Camera is de Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie en wordt sinds 1949 uitgereikt. Stichting De Zilveren Camera is de drijvende kracht achter het initiatief. De Zilveren Camera heeft als taak de kwaliteit van de fotojournalistiek in Nederland te verhogen, een opdracht die nog komt van de oprichters in 1949. Het belangrijkste instrument hiervoor is de jaarlijkse wedstrijd, waarmee prijzen worden toegekend in diverse categorieën en de keuze voor de belangrijkste onderscheiding voor nieuwsfotografie in Nederland: de Canon Zilveren Camera.