Logo Fotoacademie
ENGLogin studenten
Direct inschrijven
© Goran Turnsek

© Goran Turnsek

SECOND STAGE
Yesterday’s dancer in today’s life

Dans, beweging, ritme, choreografie. Wat heeft dit alles met fotografie te maken vraag ik me in eerste instantie af? In dans lijkt alles tegengesteld te zijn aan fotografie, maar Turnšek weet met de persoonlijke inzet van zijn eigen dansverleden spannende verbindingen te leggen tussen fotografie en dans en te laten zien dat ze zo tegengesteld niet zijn. Voor Second Stageslaat hij net als bij Jakob wederom een brug tussen de wereld van de (professionele) danser en de fotografie. In Turnšeks ogen biedt een nieuwe carrière na de dans toch ook een soort van podium, waarop performance een rol speelt of te spelen heeft. Geen performance zonder publiek natuurlijk en de camera is voor Turnšek een nieuw theater geworden, een stand-in voor het publiek. En wij – een nieuw publiek – kunnen nu getuige zijn van hoe het ex-dansers vergaat, over hoe ze voor de lens van Turnšek een performance opvoeren in hun nieuwe lichaam, een lichaam dat voor de ene ex-danser sneller en makkelijker went aan een nieuw leven dan voor de ander. Goran Turnšek (Slovenië, 1978) danste onder meer bij Krisztina de Châtel, Piet Rogie en Nicole Beutler. Tijdens zijn dansloopbaan ontwikkelde hij al belangstelling voor de relatie tussen dans en fotografe. Gesteund door de Omscholingsregeling Dansers zette hij zijn studie voort aan de Fotoacademie Amsterdam, waar hij in 2015 cum laude afstudeerde met zijn project Jakob. Turnsek’s werk werd genomineerd voor de Unseen Dummy Award 2015 en de SO 2015 Award (Selection Of Dutch photography).

CREDITS Concept en fotografie: Goran Turnšek Edit: Ellen Sanders, Nicole Segers Grafisch ontwerp: Minhong Yu Tekst: Taco Hidde Bakker

Second Stage werd mede mogelijk gemaakt door Omscholing Dansers Nederland, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Theodoor Gilissen.

Openingstijden
Je bent van harte welkom om een bezoek te brengen aan onze prachtige locatie in hartje Amsterdam. Bezoek de expositie van Goran Turnšek van 14 februari t/m 11 april 2019 tijdens kantooruren van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur.

Officiële opening: 14 februari 2019 van 17:00 tot 19.00 uur.