9After5: 9 fotografen 5 jaar verder

Tobias Asser, Margaret Lansink, Meme Bartels, Marian Haringsma, Devon de KoningRoy SoetekouwGodelieve Krekelberg, Ramon van Dijk en Marjolein Witvoet.

De aanleiding van deze expositie is het feit dat de deelnemende fotografen, 5 jaar geleden samen afstudeerden aan de Fotoacademie in Amsterdam. 5 jaar als een eerste mijlpaal. Een periode waarin je als fotograaf de onvervreemdbaar eigen fotografische signatuur ontwikkelt en als emerging talent aan de weg timmert. Samen geven de deelnemende fotografen met deze expositie een inzicht in het vak van de autonome fotograaf in Nederland.

De expositie bestaat uit een overzicht van geselecteerd werk van de 9 fotografen, gecureerd door twee externe curatoren die de afgelopen jaren hun sporen ruimschoots verdiend hebben met spraakmakende exposities voor een breed publiek: Annemarie Zethof en Martijn van Pieterson. Samen runnen ze IBASHO in Antwerpen. Zij hebben het complete portfolio van de 9 fotografen doorgenomen en met een scherp oog voor kwaliteit en verhaal de finale selectie gemaakt. Annemarie en Martijn zullen met deze selectie beelden op hun eigen wijze de tentoonstellingsruimte van Radion in Amsterdam inrichten.

Statement van 9After5

'Het vak autonome fotograaf is een van de moeilijkste disciplines binnen de fotografie. Beeld en verhaal zijn vaak zeer persoonlijk van aard en daardoor ontbreekt het met grote regelmaat aan podia waarop dit type fotografen hun verhalen aan een breder publiek kunnen presenteren. Waar documentair fotografen diverse media-kanalen kunnen benaderen, fashion fotografen een hele industrietak bestrijken, moeten autonome fotografen het vaak hebben van gespecialiseerde galeries. Bijna tegen deze verdrukking in werken autonoom fotografen in alle eenzaamheid aan hun portfolio. Daarom is het bijzonder dat 5 jaar na afstuderen deze 9 fotografen elkaar opnieuw opzoeken om samen te tonen welke ontwikkeling zij hebben doorgemaakt en waar ze als fotograaf inmiddels staan. De tentoonstelling en alle andere activiteiten vormen dan ook een mooie aanvulling op het werk dat doorgaans te zien is in de verschillende galeries en musea in Amsterdam.'

De 9 deelnemende fotografen

Tobias Asser

Organisator 9After5, diverse exposities in Amsterdam en Frankrijk, publicaties in diverse magazines en Volkskrant. Twee in eigen beheer gemaakte boeken.

 

Margaret Lansink

Organisator 9After5, exposities in Amsterdam, Rotterdam, Oldenzaal, New York, Tbilisi, - Georgie, Kaunas - Litouwen, Onishi - Japan. Artist in residence in Litouwen en Japan. Drie in eigen beheer gemaakte boeken, mede-organisator eindexamententoonstelling RAUW.

'Wie wij zijn wordt vaak bepaald door onze sociale context en (familie) historie. Hoe we naar de buitenwereld kijken en erop reageren wordt beïnvloed door ons zelfbeeld. Ik voel me daarbij vaak de toeschouwer: kijkend vanaf de buitenkant naar wat er plaatsvindt, hoe enwaarom die ander en ik reageren zoals we doen.'

'In mijn werk onderzoek ik met mijn (analoge) camera deze relaties en interacties. Daarbij probeer ik een brug te slaan tussen het persoonlijke en het universele. Mijn fotograferen is puur intuïtief en mijn beelden vertegenwoordigen een open en eerlijke reflectie van mijn emoties op een bepaald moment, op een plek en de onderliggende interactie’s.'

'Met deze manier van fotograferen nodig ik de kijker uit om op een andere manier naar mijn werk te kijken: niet als een reflectie van de werkelijkheid, maar als een open, artistieke interactie tussen het persoonlijke en universele. Zo geef ik mijn beelden de vrijheid over te vloeien van werkelijkheid naar droom. Daarmee de kijker proberen te verleiden zijn eigen persoonlijke reis te maken. Door zijn eigen web van herinneringen, emoties, verwachtingen, angsten en verlangens.'

 

Mémé Bartels

Cum laude afgestudeerd Fotoacademie, mede-oprichter Dutch Independent Art Book Publishers, Boek presentaties en exposities in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Zweden, België, New York, Duitsland, Londen, Japan en Frankrijk. 

Mémé maakt kunstenaarsboeken. Het zijn exposities in een boek en ze maakt één boek per jaar. De eerste boeken zijn nog gedrukt in een oplage van enkele honderden, maar nu maakt zij alleen nog handgemaakte boeken in kleine oplagen (vanaf 5 stuks).
In haar werk onderzoekt zij kleur en structuur en daarnaast heeft ieder boek een thema, waarin het begrip kwetsbaarheid een rol speelt. Haar werk bestaat altijd uit sequenties.

 

Marian Haringsma

Exposities in Amsterdam, Naarden, Rotterdam, Vollenhove, Zaandijk, Vledder, Sittard en Frankrijk.

 

Ramon van Dijk

Publicaties in GUP magazine en Mimic Magazine. Specialist met fiber-based silver gelatine prints, persoonlijk gecoacht door Machiel Botman.

 

Devon de Koning

Interview Shut-magazine, solo expositie in de Balie, beeldmateriaal Dystopia - JanJaap van der Wal, Ver van mijn Bed Show van Rosalie Canté.

'Ik fotografeer zonder thema, doel of nadenken. Alles wat ik de moeite waard vind: vreemde of bekende mensen, mijn kinderen, landschappen, scene’s, fotografeer ik. Mijn specialiteit is de dry plate-techniek met authentieke oude houten camera’s uit de late 19e eeuw, omdat ik daardoor gedwongen word tot focussen en het mooi vind dat ik via deze manier van begin tot eind zelf verantwoordelijk ben voor mijn beeld. Ik maak de negatieven zelf, ikmaak de foto zelf, ik ontwikkel het zelf, en ik druk het zelf af. Mijn beelden zijn een dagboek van mijn leven. En omdat ik veel te lang van stof ben is dit de perfecte manier mijn gevoelens te uiten ineen keer, zonder langdradigheid. En mensen (hopelijk) kan laten meegenieten van wat ik zie en meemaak.'

 

Roy Soetekouw

Nominatie ‘Het Zelfportret Avro Kunst, winnaar TPAA & 2x categorywinnaar Photoacademy Award. Shutr Magazine. Expositie LUX Nijmegen, FOAMLab Photo Town Amsterdam.

 

Godelieve Krekelberg

Exposities in o.a Valkhofmuseum, groepsexpo 4bid Gallery, ArtArnhem Fotofestival Off Naarden.

 

Marjolein Witvoet

Exposities in Pantheon, Melkweg en GUP galerie. Photographer for 1900 Magazine.

De curatoren

Annemarie Zethof en Martijn van Pieterson zijn de oprichters van IBASHO. Ibasho betekent in het Japans “een plek waar je jezelf kan zijn”. Sinds de oprichting hebben ze al meer dan 24 tentoonstellingen georganiseerd, zowel solo als groepstentoonstellingen. IBASHO presentaties op o.a. Unseen Amsterdam, Pan Amsterdam, Haute Photography Rotterdam, AiPad New York, Photo London.

Samenwerkingspartners 9After5: Martijn van Pieterson en Annemarie Zethof van IBASHO, RADION Amsterdam, Fotoacademie Amsterdam en The Gallery Club Amsterdam.