Tip 1: Oefening baart kunst

Veel studenten van de Fotoacademie hebben al aardig wat foto’s gemaakt voordat ze starten met een fotografie opleiding. Pak dus je digitale camera en schiet erop los. Oefening baart kunst. Maak foto’s van je vakantiebestemming, van vrienden of familie of zoek doelbewust interessante locaties op. Door veel te fotograferen leer je je digitale camera het beste kennen.

Tip 2: Kies het juiste objectief

Als je begint met fotograferen, zul je waarschijnlijk een 18-55 mm lens (ook wel objectief genoemd) hebben. Dit is een prima objectief om het fotograferen onder de knie te krijgen en te ontdekken wat voor type fotografie je leuk vindt. Zo kun je de voorkeur hebben om bijvoorbeeld vogels te fotograferen waarbij je kiest voor een telelens. Als je iets kleins wilt fotograferen, zoals een bij op een bloem, dan kies je weer voor een macrolens.

Wil je meer weten over de verschillende objectieven? In het lesprogramma van de Basisopleiding behandelen we uitgebreid het onderwerp ‘objectief en beeldhoek’.

Tip 3: Hanteer de regel van derden

Heb je een interessant onderwerp dat je wilt fotograferen? Bedenk dan hoe je dit onderwerp op de foto zet. In het midden? Of juist aan de linker- of rechterkant? Denk na over de compositie, oftewel het ordenen van beeldelementen die je op de foto wilt zetten. Hanteer daarbij de "regel van derden". Bij deze regel verdeel je de foto in negen vlakken, drie hoog en drie breed. Zorg er vervolgens voor dat het onderwerp op een snijpunt van het raster te zien is. Dit maakt de foto uiteindelijk veel spannender om naar te kijken.

Wil je meer weten over compositie? In het lesprogramma van de Basisopleiding behandelen we uitgebreid het onderwerp ‘compositie’.

Tip 4: Zorg voor een scherpe foto

Een goede foto maak je in bijna alle gevallen door een scherpe foto te maken. De foto moet scherp zijn op de juiste plek. Belangrijk is dat je je digitale camera stilhoudt en dat je scherpstelt op het onderdeel van het onderwerp dat je scherp wilt hebben. Het kan daarbij handig zijn om gebruik te maken van een statief of van een snelle sluitertijd.

Wil je meer weten over scherpstelling? In het lesprogramma van de Basisopleiding behandelen we uitgebreid het onderwerp ‘scherpstelling en scherptediepte’. 

Tip 5: Denk na over de achtergrond

Je onderwerp en dat het onderwerp scherp is, is belangrijk maar het is ook essentieel om na te denken over de achtergrond. Een achtergrond kan een onderwerp namelijk versterken maar kan het ook verstoren. Bedenk hoe de achtergrond moet bijdragen aan het onderwerp op de foto. Verstorende elementen op een foto kun je vaak al vermijden door een stapje naar voren of opzij te doen, of juist de camera iets in- of juist uit te zoomen.

Tip 6: Leer van andere foto’s

Dagelijks zie je zeer veel foto’s, in kranten, tijdschriften of op billboards. Welke foto’s vind je mooi of interessant? Kijk bijvoorbeeld naar foto’s van bekende fotografen en alumni van de Fotoacademie zoals Robin de Puy of Ernst Coppejans. Door goed te kijken naar andere fotografen kun je veel leren.

Heb je zelf al veel foto’s gemaakt? Probeer dan eens een selectie te maken van je beste foto’s door te kijken naar bovengenoemde tips compositie, scherpstelling en achtergrond. Als je wilt, dan kunnen wij als Fotoacademie je foto's ook bekijken om je verder op weg te helpen. Lees verder.